Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat is RLS ofwel het Rusteloze Benen Syndroom?

Wat is RLS ofwel het Rusteloze Benen Syndroom?

RLS

Het Restless Legs Syndrome (RLS) of het Rusteloze Benen Syndroom, is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door een onaangenaam, branderig gevoel of tintelingen in de benen. Mensen met RLS ervaren vaak een drang om hun benen te bewegen om verlichting te krijgen van deze sensaties. Deze symptomen treden meestal op bij rust, zoals tijdens zitten of liggen, en kunnen de slaap verstoren.

De precieze oorzaak van het Rusteloze Benen Syndroom is (nog) niet volledig begrepen, maar het wordt vaak in verband gebracht met genetische factoren. Daarnaast zijn er ook secundaire vormen van RLS die kunnen worden geassocieerd met andere medische aandoeningen, zoals ijzertekort, nierproblemen, zwangerschap of neuropathie.

De behandeling van RLS kan variëren en omvat – zoals wel meer het geval is bij slaapstoornissen –  levensstijlaanpassingen, medicatie of behandeling van eventuele onderliggende oorzaken. Als iemand vermoedt dat hij of zij last heeft van het Rusteloze Benen Syndroom, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een grondige evaluatie en passende adviezen.

Meer info: dit artikel over RLS van de Universiteit van Antwerpen.