Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat is het circadiane ritme?

Wat is het circadiane ritme?

circadiane ritme

Het circadiane ritme of circadiaan ritme, ook wel het dag-nachtritme genoemd, verwijst naar de natuurlijke biologische klok die ongeveer een periode van 24 uur volgt. Dit ritme regelt verschillende fysiologische processen en gedragspatronen in het lichaam van levende organismen, waaronder mensen.

Het circadiane ritme wordt voornamelijk beïnvloed door licht en donker en speelt een cruciale rol bij het reguleren van slaap-waakcycli, hormonale secreties, lichaamstemperatuur, eetlust en andere lichamelijke functies. De biologische klok is gelegen in de hersenen, met name in de hypothalamus, en wordt gesynchroniseerd met de omgevingsfactoren, zoals de dagelijkse cyclus van dag en nacht.

Een gezond circadiaans ritme is belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van een individu. Verstoringen van dit ritme, zoals bij jetlag of onregelmatige werktijden, kunnen leiden tot slaapproblemen, verminderde alertheid en andere gezondheidsproblemen. Het begrip van het circadiane ritme heeft ook implicaties voor diverse gebieden, waaronder slaapgeneeskunde, chronobiologie en de ontwikkeling van behandelingsmethoden voor slaapstoornissen.

Meer info: zie Wikipedia.