Ga naar de inhoud

Tieners en slapeloosheid: hoe om te gaan met slaapproblemen

  • door
Tieners en slapeloosheid

Als ouder is het belangrijk om de slaapgewoonten van je tiener in de gaten te houden. Tieners hebben namelijk meer slaap nodig dan volwassenen, gemiddeld zo’n 8 tot 10 uur per nacht. Helaas kampt een aanzienlijk aantal tieners met slaapproblemen, zoals slapeloosheid. In dit artikel bespreken we de oorzaken van slapeloosheid bij tieners en geven we tips over hoe hiermee om te gaan.

Oorzaken van slapeloosheid bij tieners

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van slapeloosheid bij tieners. Een belangrijke oorzaak is de veranderende biologische klok van tieners. In de puberteit verschuift het natuurlijke slaap-waakritme van tieners, waardoor ze later op de avond moe worden en ’s ochtends moeilijker uit bed komen. Daarnaast spelen psychologische en omgevingsfactoren ook een rol. Stress, angst, drukte in het gezin of een oncomfortabele slaapomgeving kunnen allemaal bijdragen aan slaapproblemen.

Tips om slaapproblemen aan te pakken

Gelukkig zijn er verschillende stappen die tieners kunnen nemen om beter te kunnen slapen. Hieronder volgen enkele tips:

1. Creëer een slaapvriendelijke omgeving: Zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer. Verwijder elektronische apparaten zoals smartphones en tablets uit de slaapkamer, aangezien deze de slaap kunnen verstoren.

2. Stel een vast slaapritme in: Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, ook in het weekend. Dit helpt het lichaam een consistent slaap-waakritme te behouden.

3. Beperk stimulerende middelen: Cafeïne en suikerhoudende dranken kunnen de slaap verstoren. Adviseer je tiener om deze middelen, vooral in de avond, te vermijden.

4. Ontwikkel een ontspannend avondritueel: Moedig je tiener aan om in de avond activiteiten te doen die ontspanning bevorderen, zoals lezen, een warm bad nemen of meditatie.

5. Beperk schermtijd voor het slapengaan: Het blauwe licht van elektronische schermen kan de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, verstoren. Adviseer je tiener om minstens een uur voordat hij of zij naar bed gaat, geen gebruik te maken van elektronische apparaten.

Professionele hulp inschakelen

Als de slaapproblemen van je tiener aanhouden ondanks het nemen van maatregelen, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een huisarts of een slaapspecialist kan de oorzaken van de slapeloosheid onderzoeken en passende behandelingen voorstellen.

Conclusie

Tieners en slapeloosheid zijn helaas vaak met elkaar verbonden. Het is belangrijk om de slaapgewoonten van je tiener nauwlettend in de gaten te houden en slaapproblemen serieus te nemen. Met de juiste maatregelen, zoals het creëren van een slaapvriendelijke omgeving en het volgen van een vast slaapritme, kunnen tieners hun slaapkwaliteit verbeteren. Als de slaapproblemen aanhouden, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van tieners.