Ga naar de inhoud
Home » Blog » Ik heb slaapapneu

Ik heb slaapapneu

 • door
slaapapneu

Slaapapneu is een veelvoorkomende slaapstoornis die het vermogen van een individu om een goede nachtrust te ervaren aanzienlijk kan beïnvloeden. Deze aandoening, die wordt gekenmerkt door herhaalde ademhalingsonderbrekingen tijdens de slaap, heeft niet alleen invloed op de kwaliteit van leven, maar kan ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als het onbehandeld blijft. In deze gaan we dieper in op slaapapneu, waarbij we de oorzaken, symptomen en verschillende behandelingsmogelijkheden bespreken.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde en tijdelijke ademhalingsonderbrekingen tijdens de slaap. Deze onderbrekingen, ook wel apneus genoemd, kunnen variëren in duur en leiden tot een verminderde toevoer van zuurstof naar het lichaam. Er zijn drie hoofdtypen:

 1. Obstructieve slaapapneu (OSA): dit is het meest voorkomende type, waarbij de luchtwegen tijdelijk worden geblokkeerd of vernauwd tijdens de slaap, waardoor de ademhaling stopt.
 2. Centrale slaapapneu (CSA): hierbij stopt de ademhaling omdat de hersenen tijdelijk stoppen met het verzenden van de juiste signalen naar de ademhalingsspieren.
 3. Complexe slaapapneu Syndroom (CSS): dit is een combinatie van zowel obstructieve als centrale apneu.

Oorzaken

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van slaapapneu, waaronder:

 • Overgewicht: overgewicht en obesitas vergroten het risico op obstructieve slaapapneu, omdat overtollig vetweefsel in de nek de luchtwegen kan vernauwen.
 • Anatomische factoren: sommige mensen hebben van nature nauwere luchtwegen, vergrote amandelen of een kleinere kaak, wat de kans op de obstructieve variant vergroot.
 • Leeftijd: het risico op slaapapneu neemt toe met de leeftijd, mogelijk als gevolg van het verlies van spiertonus in de keel en de achteruitgang van het zenuwstelsel.
 • Geslacht: mannen hebben over het algemeen een hoger risico op slaapapneu dan vrouwen, hoewel de kans bij vrouwen toeneemt bij overgewicht, en tijdens zwangerschap en menopauze.
 • Roken en alcoholgebruik: roken en overmatig alcoholgebruik kunnen de spieren in de luchtwegen verslappen.

Symptomen

Het herkennen van de symptomen van slaapapneu is essentieel voor een vroege diagnose en behandeling. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Luid snurken: vaak geassocieerd met obstructieve slaapapneu, kan luid snurken een teken zijn van luchtwegobstructie.
 • Ademhalingsonderbrekingen: korte pauzes in de ademhaling tijdens de slaap zijn een kenmerkend symptoom.
 • Slaperigheid: mensen met de diagnose ervaren vaak overdag overmatige slaperigheid, vermoeidheid en moeite met concentreren.
 • Hoofdpijn in de ochtend: door de verminderde zuurstoftoevoer kunnen mensen met slaapapneu vaak wakker worden met hoofdpijn.
 • Geïrriteerdheid en stemmingswisselingen: slaapapneu kan leiden tot verstoring van de normale slaappatronen, wat resulteert in emotionele instabiliteit.

IV. Diagnose en evaluatie

Een arts kan de diagnose stellen op basis van een gedetailleerde medische geschiedenis, symptomen en de resultaten van slaaponderzoeken. Polysomnografie, een slaaponderzoek waarbij verschillende fysiologische parameters worden gemeten, is een veelgebruikte methode om de juiste diagnose te stellen en de ernst ervan te bepalen.

V. Behandelingsmogelijkheden

Gelukkig zijn er verschillende effectieve behandelingsmogelijkheden beschikbaar, afhankelijk van de ernst en het type van de aandoening:

 1. Leefstijlaanpassingen: gewichtsverlies, stoppen met roken, matig alcoholgebruik en het vermijden van slaapmiddelen kunnen de symptomen verbeteren.
 2. CPAP-therapie: Continue Positieve Luchtwegdruk (CPAP) is een veelgebruikte behandeling waarbij een machine lucht onder druk levert via een masker om de luchtwegen open te houden.
 3. Orale apparaten: deze kunnen worden voorgeschreven om de kaak en de tong in een positie te houden die de luchtwegen openhoudt.
 4. Chirurgische ingrepen: in ernstige gevallen kan chirurgie worden overwogen om anatomische problemen te corrigeren, zoals het verwijderen van amandelen of het corrigeren van een afwijkende kaak.
 5. Positieve luchtwegdrukapparaten: voor mensen met centrale slaapapneu kan adaptieve servo-ventilatie (ASV) of bilevel positive airway pressure (BiPAP) worden gebruikt.

Slaapapneu is een ernstige aandoening die niet mag worden genegeerd. Een tijdige diagnose en passende behandeling zullen niet alleen de kwaliteit van de slaap verbeteren. Ook de risico’s op gerelateerde gezondheidsproblemen verminderen.

Tips

Als partner van een patiënt die lijdt aan slaapapneu zijn kwalitatieve oordopjes geen overbodige luxe. Wij raden onderstaande oordopjes aan van SleepCore.

Gepatenteerde geluidsdichte SleepCore® oordopjes
Geluidsoverlast? Snurkt je partner of slaap je licht? Geniet van een goede nachtrust of een optimale concentratie. Met deze 14 stuks gepatenteerde geluiddicht SleepCore® oordopjes slaap en werk je altijd goed door, ook als je veel last hebt van omgevingslawaai, zoals op een festivalfeestdiscotheek, ook ideaal als party plug. En ga je een weekendje weg of op reis; een extra opbergbakje met setje van 2 stuks heb je altijd bij de hand.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€11,95)