Ga naar de inhoud
Home » Blog » Help je kind bij het overwinnen van nachtmerries

Help je kind bij het overwinnen van nachtmerries

  • door
overwinnen van nachtmerries

Veel kinderen hebben af en toe last van nachtmerries. Deze enge dromen kunnen ervoor zorgen dat ze slecht slapen en angstig zijn. Als ouder wil je natuurlijk graag helpen en ervoor zorgen dat je kind weer rustig kan slapen. In dit artikel geven we een aantal tips om je kind te helpen bij het overwinnen van nachtmerries.

Creëer een rustige en veilige slaapomgeving

Een goede nachtrust begint bij een rustige en veilige slaapomgeving. Zorg ervoor dat de slaapkamer van je kind een fijne en ontspannen plek is. Denk hierbij aan een donkere kamer, een comfortabel bed en een knuffel of ander vertrouwd voorwerp binnen handbereik. Een rustgevende bedtijdroutine kan ook helpen bij het creëren van een ontspannen sfeer.

Praat over de nachtmerries

Laat je kind weten dat het normaal is om nachtmerries te hebben en dat het er met jou over kan praten. Vraag naar de details van de droom en luister naar de gevoelens die het bij je kind oproept. Laat merken dat je begrip hebt voor de angst en help je kind de angstige gedachten te relativeren. Het kan ook helpen om samen een verhaal te bedenken waarin de enge droom een positieve wending krijgt.

Leer je kind ontspanningstechnieken aan

Ontspanningstechnieken kunnen je kind helpen om beter om te gaan met angstige gevoelens en nachtmerries. Denk hierbij aan ademhalingsoefeningen, visualisaties of ontspanningsoefeningen zoals progressieve spierontspanning. Neem de tijd om deze technieken samen met je kind te oefenen, zodat het ze zelf kan toepassen wanneer het angstige gevoelens heeft of een nachtmerrie ervaart.

Maak gebruik van een nachtlampje

Een nachtlampje kan een gevoel van veiligheid geven en de angst voor het donker verminderen. Kies samen met je kind een nachtlampje uit dat niet te fel is, zodat het nog wel kan slapen in een gedempt licht. Het kan ook helpen om het nachtlampje aan te laten tijdens het slapen, zodat je kind ziet dat er niets engs in de kamer is.

Stel de juiste vragen

Als je kind regelmatig last heeft van nachtmerries, is het belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. Stel je kind gerust en vraag naar eventuele stressvolle gebeurtenissen of angstige ervaringen die het heeft meegemaakt. Soms kan een verandering in de omgeving, zoals een nieuwe school of een verhuizing, nachtmerries veroorzaken. Door aandacht te besteden aan de oorzaak, kun je je kind beter ondersteunen bij het overwinnen van de nachtmerries.

Afleiding en positieve beelden

Als je kind wakker wordt na een nachtmerrie, kun je proberen om het af te leiden en afleiding te bieden. Denk hierbij aan het voorlezen van een leuk boek, het kijken naar een grappige video of het luisteren naar ontspannende muziek. Je kunt ook proberen om het negatieve beeld van de droom om te buigen naar iets positiefs, door bijvoorbeeld samen te fantaseren over leuke dromen.

Houd een slaapdagboek bij

Als de nachtmerries van je kind lang aanhouden of steeds erger worden, kan het nuttig zijn om een slaapdagboek bij te houden. Noteer hierin de frequentie en intensiteit van de nachtmerries, evenals eventuele andere factoren die van invloed kunnen zijn, zoals voeding of activiteiten voor het slapengaan. Door een slaapdagboek bij te houden, kun je patronen ontdekken en gerichter aan de slag gaan met het helpen van je kind.

Zoek hulp indien nodig

Als de nachtmerries lang aanhouden en ernstige gevolgen hebben voor het welzijn van je kind, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Een kinderpsycholoog of psychiater kan je kind helpen met het verwerken van de angst en het ontwikkelen van positieve slaapgewoonten.

Aan de hand van deze tips kun je je kind ondersteunen bij het overwinnen van nachtmerries. Door een veilige en ontspannen slaapomgeving te creëren, te praten over de nachtmerries, ontspanningstechnieken aan te leren en gebruik te maken van afleiding en positieve beelden, kun je je kind helpen weer rustig te slapen. Vergeet niet om indien nodig professionele hulp in te schakelen. Succes!